Goździki należą do niezwykle popularnych przypraw w kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez goździków. Dzięki tej przyprawie potrawy zyskują naprawdę fantastyczny aromat. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że na tym paleta zalet goździków się nie kończy. Dowiedz się więcej na temat goździki właściwości.
Spis treści:
- Co warto wiedzieć na temat goździków, czyli ususzonych pąków goździkowca korzennego?
- Goździki właściwości — Jakie najważniejsze witaminy i minerały zawierają popularne goździki?
- Jakie są najważniejsze właściwości goździków, czyli suszonych pąków goździkowca korzennego?
- Jakie jest najpopularniejsze zastosowanie suszonych pąków goździkowca korzennego?
- Goździki właściwości Co warto wiedzieć na temat goździkowca korzennego?
- Podstawowe właściwości goździków, czyli podsumowanie najważniejszych informacji
Co warto wiedzieć na temat goździków, czyli ususzonych pąków goździkowca korzennego?
Goździki jest to aromatyczna przyprawa, która pochodzi z ususzonych pąków goździkowca korzennego. Jest to roślina, która inaczej zwana jest czapetką pachnącą. Jest to wiecznie zielone drzewo, które osiąga wysokość około 12, a nawet 15 metrów. Do otrzymania tej przyprawy należy ręcznie zebrać nierozkwitłe pąki. Dzięki temu można liczyć na zachowanie największego aromatu rośliny. W dalszej kolejności pąki suszy się na słońcu. Na samym końcu procesu przetwarzania przeprowadza się tak zwane odymianie. Właściwości zdrowotne goździków odkryli Chińczycy w starożytności. Do Wenecji dotarły za sprawą arabskich kupców. Następnie przyprawa rozpowszechniono na całą Europę. Do dzisiejszego dnia goździki należą do najbardziej cenionych przypraw w kuchni.
Goździki właściwości — Jakie najważniejsze witaminy i minerały zawierają popularne goździki?
Popularne goździki zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Jest w nich między innymi mangan, wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk, miedź, selen, tiamina i ryboflawina. Można w nich znaleźć też kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E i K. W goździkach znajduje się niezwykle dużo polifenoli, czyli związków bioaktywnych. Jednakże najważniejszą substancją jest eugenol, który ma cenne właściwości prozdrowotne. Oprócz tego w goździkach występują związki fenolowe takie jak: kwas kawowy, galusowy, ferulowy, elagowy, salicylowy i kempferol.
Jakie są najważniejsze właściwości goździków, czyli suszonych pąków goździkowca korzennego?
Goździki ze względu na zawartość witamin i minerałów mają cenne właściwości zdrowotne. Mają przede wszystkim działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze. Co więcej, goździki działają również przeciwgrzybiczo. Wykazują również działanie pobudzające pracę układu trawiennego. Dlatego mogą pomóc pozbyć się biegunek. Goździki mają też działanie przeciwbólowe. Żucie ususzonych pąków goździkowca może pomóc w bólu zęba. Z kolei maść goździkowa posmarowana na skronie może zmniejszyć migrenowy ból głowy. Z kolei olejek goździkowy lub ekstrakt z goździków mogą przyczyniać się do hamowania rozrostu komórek nowotworowych. Natomiast, gdy zewnętrznie użyjemy olejku goździkowego, pozbędziemy się bólów mięśni i stawów. Goździki usuwają wolne rodniki, a także łagodzą napięcie i ułatwiają zasypianie.
Jakie jest najpopularniejsze zastosowanie suszonych pąków goździkowca korzennego?
Goździki kojarzą się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Dodaje się je do kompotów, które zyskują niepowtarzalny aromat. Co więcej, są one również składnikiem pierników. Nadają się również do przygotowania gotowanej kapusty. Świetnie komponują się także z mięsami, na przykład z dziczyzną. Można je stosować przy zapaleniu jamy ustnej i gardła. Nadają się do wykorzystania wewnętrznego i zewnętrznego. Jednak u niektórych osób mogą powodować alergię. Dlatego przed zastosowaniem na większej powierzchni skóry warto sprawdzić, czy olejek goździkowy nie powoduje podrażnień przez posmarowanie na wewnętrznej stronie łokcia.
Goździki właściwości Co warto wiedzieć na temat goździkowca korzennego?
Goździkowiec korzenny, czyli inaczej czapetka pachnąca jest drzewem z rodziny Mirtowatych. Pochodzi z Moluków, które leżą w Indonezji. Nierozwinięte pąki kwiatowe tego drzewa od tysiącleci jest to ceniona przyprawa. Goździkowiec uprawiano również w krajach południowo-wschodniej Azji. Z tego właśnie miejsca razem z kupcami arabskimi przybył do Europy. Suszone pąki goździkowca korzennego mają ostry i korzenny smak, a także zapach. Stosowane są w przemyśle perfumeryjnym, a także ziołolecznictwie.
Podstawowe właściwości goździków, czyli podsumowanie najważniejszych informacji
Pąki goździkowca korzennego mają wiele cennych właściwości. Jest to nie tylko wspaniała przyprawa w kuchni, ale przede wszystkim surowiec leczniczy. Dla przykładu olejek goździkowy jest to wspaniały środek dezynfekcji powietrza. Jest to preparat, który działa przeciwwirusowo, przeciwpasożytniczo, przeciwbólowo, antyseptycznie i uzdrawiająco. Jest to również dobry „energetyk”, który cudownie dodaje energii. Pomaga przy wzdęciach, biegunce i innych problemach z układem trawiennym. Sprawdza się również w przypadku reumatyzmu. Łagodzi trudności z oddychaniem i jest pomocny przy zapaleniu oskrzeli. Można również posmarować nim bolącego zęba.
Ususzone pąki goździkowca korzennego sprawdzają się również wspaniale w kuchni. Świetnie pasują do potraw na Boże Narodzenie. Dzięki temu zyskują one wspaniały aromat. Nadają się do pierników świątecznych, a także cudownych kompotów. Goździki można dodać też do rosołu lub innej zupy. Tak naprawdę wykorzystanie goździków w kuchni zależy od inwencji twórczej samego kucharza.