Kwiaciarnia "Dzika orchidea" Monika Szubert

Rynek Nowosolna 12, 92-703 Łódź

Kontakt

(42) 648 48 06
506-067-422

Godziny otwarcia

Pon.- Pt. 9:00-18:00
Sob.- 9:00-15:00 Ndz. - 10:00-14:00

nalewka z pigwy

Idealna na chłodne wieczory nalewka z pigwy

Okres jesienno-zimowy to wyjątkowy czas w roku. Co prawda nie wszyscy go lubią, nie da się jednak zaprzeczyć, że rządzi się on swoimi prawami. To ten moment, kiedy chętniej zostajemy w domu, zamiast wychodzić na zewnątrz, ale także sięgamy po aktywności, na które w pozostałych miesiącach nie mamy zwykle czasu. Siedząc z bliskimi we własnych czterech kątach, czytamy książki, oglądamy filmy albo gramy w planszówki. Po długim i mroźnym spacerze z kolei raczymy się aromatycznymi napojami. Dobrym rozwiązaniem dla dorosłych może być nalewka z pigwy, nie tylko dobra w smaku, ale także doskonale rozgrzewająca i poprawiająca nastrój w długie i chłodne wieczory.

Pigwa — niepozorny owoc o wyjątkowych właściwościach

Na wiele lat zapomniano o niezwykłych walorach smakowych i właściwościach pigwy. Tymczasem jest to nasz rodzimy odpowiednik cytryny, który nie tylko doskonale smakuje, ale także może być podstawą do stworzenia z jego udziałem różnego rodzaju przetworów. Owoce pigwowca mają bowiem liczne walory oraz właściwości odżywcze, które warto wykorzystać w kuchni.

Pigwę można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Są to owoce, które dojrzewają jesienią i dlatego stanowią one ważne, sezonowe źródło składników odżywczych. Znajdziemy więc w nich między innymi wiele witamin, w tym witaminę C, oraz elementy, które pobudzają siły obronne organizmu. Ma to ogromne znaczenie pod koniec roku, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Tymczasem pigwę można dodać do herbaty, w której doskonale zastępuje cytrynę, a także do ciast czy innych aromatycznych wypieków. Z jej udziałem może powstać doskonała nalewka, która rozgrzewa i poprawia samopoczucie zimą.

nalewka z pigwy1

Walory nalewki z pigwy

Oprócz oczywistych, doskonałych właściwości smakowych, warto wiedzieć, że pigwa ma jeszcze więcej do zaoferowania. Jej owoce osiągają dojrzałość mniej więcej pod koniec września i można je zbierać nawet do końca listopada. Zaleca się późniejszy zbiór, ponieważ w tym czasie pigwa posiada najwięcej wartości odżywczych. Najlepszy moment na wykonanie nalewki to okres, kiedy owoce zdążyły już zmarznąć. Mają wówczas najlepszy smak i wiele dobroczynnych elementów. Co dokładnie znajdziemy w nalewce z pigwy?

Nalewka z pigwy, a składniki odżywcze

Pigwa sama w sobie stanowi bogate źródło witamin. Wewnątrz lekko cierpkiego owocu znajdziemy więc duże ilości witaminy C, witaminy z grupy B oraz potas. Zawiera ona także wapń, żelazo oraz fosfor. Okres dojrzałości nie bez kozery przypada na sezon jesienno-zimowy. Wtedy właśnie rośnie zapotrzebowanie na te składniki. Dlatego właśnie nalewka z pigwy ma tyle drogocennych właściwości. Poleca się ją między innymi w okresie zwiększonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje. Dostarcza ona nie tylko korzystne dla zdrowia składniki, ale również wzmacnia siły witalne organizmu. Pomaga także łagodzić kaszel oraz objawy przeziębienia, takie jak gorączka czy osłabienie.

Pyszna nalewka z pigwy, a jej korzystne działanie

Warto wiedzieć, że umiarkowane spożycie nalewki pigwowej może korzystnie wpływać na nasz układ odpornościowy w sezonie jesienno-zimowym. Do jej głównych właściwości należy aktywacja enzymów trawiennych, ale także zwiększenie produkcji kolagenu, którego szczególnie potrzebujemy w okresie spadku temperatur. Warto przy tym wiedzieć, że owoce pigwy pozytywnie wpływają na działanie układu krwionośnego oraz na prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Dorośli mogą skorzystać z korzystnego wpływu, jaki daje nalewka z pigwy. Można spożywać ją samodzielnie, ale także jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Dzieci z kolei mogą doświadczyć jej dobroczynnego działania, przyjmując ją w formie soku albo owoców w słodkiej zalewie, która stanowi świetny dodatek do gorących napojów.

Na tym jednak nie kończy się lista możliwości pigwy. Do jej pozytywnego wpływu zaliczyć można także wysoką zawartość fenoli, które wykazują działanie antybakteryjne oraz antyoksydacyjne. Wspiera ona ponadto procesy trawienne, jednocześnie chroniąc układ pokarmowy przed chorobami takimi jak wrzody żołądka czy stany zapalne. Warto również wiedzieć, że spożywać ją powinny także osoby cierpiące na cukrzycę. Pomaga ona bowiem obniżać poziom glukozy we krwi.

nalewka z pigwy2

Jak zrobić nalewkę z pigwy, czyli pigwa, nalewka i przepis na nią. Ile cukru do nalewki z pigwy?

Jak zrobić nalewkę z pigwy na spirytusie lub wódce? Przygotowanie nalewki z owoców pigwy jest raczej prostym zadaniem. Do jej wykonania potrzebny jest około jeden kilogram owoców, cukier lub miód, spirytus oraz wódka. Po umyciu pigwę należy pokroić w ćwiartki, a następnie usunąć pestki i gniazda nasienne. Po tym zabiegu wkładamy je do wysokiego naczynia i zasypujemy cukrem lub miodem. Pojemnik należy przykryć lnianą szmatką i odstawić do ciepłego i ciemnego miejsca na około dwa tygodnie. Po tym czasie odlewa się powstały syrop i łączy z połową litra spirytusu. Owoce z kolei łączy się z taką samą ilością wódki. Następnie oba naczynia odstawiamy na kolejne dwa miesiące. Później, powstałe roztwory musimy przecedzić i połączyć w jeden napój. Nalewka z pigwy będzie doskonałym sposobem na rozgrzanie się po długim zimowym spacerze. Może być także uzupełnieniem świątecznych i sylwestrowych biesiad z rodziną i przyjaciółmi. Można ją pić samodzielnie, ale także uzupełniać nią herbatę czy tworzyć ciekawe drinki z jej udziałem. W każdej z wersji będzie smakowała doskonale.