Kwiaciarnia "Dzika orchidea" Monika Szubert

Rynek Nowosolna 12, 92-703 Łódź

Kontakt

(42) 648 48 06
506-067-422

Godziny otwarcia

Pon.- Pt. 9:00-18:00
Sob.- 9:00-15:00 Ndz. - 10:00-14:00

Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny, pełna mocy

Moc domowych przetworów z każdym rokiem zyskuje na znaczeniu. Są one bowiem nie tylko smaczne, ale mają także bardzo istotne walory dla naszego zdrowia i samopoczucia. Doceniają je zarówno najmłodsi, jak i nieco starsi smakosze. Co więcej, większość przepisów można zrealizować samodzielnie, korzystając z plonów z własnego . Przykładem może być nalewka z jarzębiny — wyjątkowy trunek o wielu zaletach. W jaki sposób go przygotować i jakie korzyści może przynieść spożywanie tego napoju?

Jarzębina — roślina o ogromnych możliwościach

Każdy z nas doskonale zna to wyjątkowe drzewo. Jest ono integralną częścią jesiennych dekoracji, a także pięknym tłem dla tego okresu w roku. Z jego owoców wykonujemy nie tylko efektowne bukiety, ale również różnego rodzaju ozdoby, które przypominają nam o schyłku lata, ale także wprowadzają w ten czas piękne, nasycone barwy. Pewnie nie wszyscy jednak wiedzą, że jarzębinę można także wykorzystać do wykonania smacznych przetworów na zimę. Można ją zastosować jako składnik dżemów, ale również do przygotowania aromatycznej nalewki, która posiada liczne walory prozdrowotne.

Jarzębina, choć jest w naszym klimacie rośliną raczej powszechną, była w ostatnich dekadach mocno niedoceniana. Tymczasem ma ona potwierdzone walory zarówno smakowe, jak i liczne korzyści dla naszego zdrowia. Co więcej, można z niej przygotować różne produkty, takie jak dżemy czy nalewki, które za czasów naszych babć cieszyły się ogromną popularnością. Co jeszcze wyróżnia ten trunek spośród innych?

Nalewka z jarzębiny – walory jarzębinówki

Jarzębina, choć tak dobrze znana, nie jest szczególnie popularna we współczesnej kuchni. Traktuje się ją bardziej jako ciekawostkę, a nie źródło smaku i korzystnych dla nas składników. W rzeczywistości jednak roślina ta jest bogata w składniki odżywcze i minerały, które doskonale wpływają na nasz organizm. Jednym z ważnych walorów jest to, że zawiera ona dwukrotnie więcej karotenu niż marchewka. Jest więc bardzo pożądanym elementem w naszej diecie.

Nalewka z jarzębiny

Nalewka z jarzębiny, inaczej określana mianem jarzębinówki, również posiada liczne zalety. Należą do nich między innymi właściwości moczopędne i oczyszczające. Pomaga łagodzić wzdęcia, biegunkę, a nawet zaparcia. Warto po nią sięgnąć także wtedy, kiedy chcemy przywrócić prawidłową pracę układu trawiennego. Wypijana regularnie w niewielkich ilościach pomoże uregulować naturalne procesy w organizmie. Z pewnością będzie także wsparciem w czasie długich, jesienno-zimowych wieczorów. Pomoże się zrelaksować oraz poprawić nieco nasze samopoczucie.

W jaki sposób przygotować samodzielnie nalewkę z jarzębiny?

Jarzębina to jedna z popularniejszych roślin w naszych ogrodach. Często rośnie dziko na miedzach czy w lasach. Jeśli chcemy sami wykonać smaczną i zdrową jarzębinówkę, bez trudu pozyskamy więc jej owoce do przetworzenia.

Warto wiedzieć, że, według tradycyjnych receptur, jarzębinówkę możemy przygotować zarówno z owoców, jak i z kwiatów. Najprostszym sposobem jest zalanie owoców spirytusem. W tym celu należy przygotować około 300 – 400 gramów jarzębiny, którą musimy najpierw dokładnie umyć i osuszyć. Dla ciekawszego aromatu możemy ją wzbogacić o rodzynki i daktyle. Owoce łączymy z cukrem i zalewamy alkoholem. Tak przygotowaną miksturę musimy odstawić na około cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie należy zlać alkohol, a pozostałą zawiesinę zalać wódką. Po tygodniu należy owoce przecedzić i połączyć obie mieszanki.

 

Ciekawym, choć rzadziej spotykanym rozwiązaniem, jest nalewka z kwiatów jarzębiny. Przygotowuje się ją na spirytusie. Kwiaty należy najpierw dokładnie oczyścić, a następnie zalać alkoholem. Po około miesiącu musimy miksturę przecedzić i dodać pozostałe składniki, takie jak miód i sok z cytryny. Całość można uzupełnić o ulubione przyprawy, na przykład czy anyż.

Warto przy okazji pamiętać, że z jarzębiny możemy przygotować także inne smaczne i zdrowe przetwory. Do najciekawszych należą dżemy, nalewki, a także wina, które również sprawdzą się jako wsparcie układu pokarmowego oraz dolegliwości z nim związanych.

Nalewka z jarzębiny — ważny składnik zimowej domowej apteczki

Późną jesienią i zimą, kiedy za oknem szaro i ponuro, dobrze jest zadbać o tak ważne dla naszego rozwoju witaminy i składniki odżywcze. W tym okresie nie mamy bowiem dostępu do świeżych warzyw i owoców, dlatego warto się wcześniej przygotować. Dobrą praktyką może być sięganie po to, co znajdziemy wokół nas. Nawet jeśli w naszym ogrodzie nie rośnie jarzębina, możemy zawsze kupić własne drzewko albo poszukać go w parku, albo w pobliskim lesie. Owoce można wykorzystać nie tylko do świetnych jesiennych ozdób i bukietów, ale również do smacznych i zdrowych przetworów. Dla maluchów sprawdzą się pyszne dżemy, a dla starszych doskonała nalewka lub owocowe wino. Roślina ta ma bowiem liczne walory korzystne dla naszego organizmu.

Po więcej szczegółów na temat pielęgnacji i wykorzystania jarzębiny zapraszamy do naszej kwiaciarni. Znajdziecie tu doskonałe okazy roślin, które można zastosować nie tylko jako dekorację, ale także jako źródło smaku i zdrowia. Dzięki nam Twój ogród nabierze wyjątkowych kolorów oraz zaowocuje niezwykłymi smakami i aromatami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *