Kwiaciarnia "Dzika orchidea" Monika Szubert

Rynek Nowosolna 12, 92-703 Łódź

Kontakt

(42) 648 48 06
506-067-422

Godziny otwarcia

Pon.- Pt. 9:00-18:00
Sob.- 9:00-15:00 Ndz. - 10:00-14:00

Bogata kuchnia czyli zioła na parapecie

Bogata kuchnia czyli zioła na parapecie

Świeże zioła wspaniale podkręcają smak potraw. Dlatego warto je hodować choćby na parapecie. Wszystko, co jest do tego potrzebne to tylko trochę chęci, niezbędnej wiedzy i kilka akcesoriów. Dowiedz się zatem, jak uprawiać zioła na parapecie.

Jakie zioła warto uprawiać na parapecie?

Do uprawy w doniczce na parapecie nadają się różne rośliny zielarskie. Dużą popularnością cieszą się takie zioła jak cząber, bazylia, mięta, kolendra, kozłek lekarski, oregano, majeranek i wiele, wiele innych. Na parapecie warto także gościć szczypiorek, tymianek czy rozmaryn. Każda z tych roślin wymaga innego podejścia. Rośliny jednoroczne nawozi się raz do roku, z kolei byliny dwa razy w ciągu roku. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest zakup rozsady, którą można nabyć w centrach ogrodniczych.

O czym należy pamiętać, gdy uprawiasz zioła na parapecie?

W kuchni panują trudne warunki, dlatego ziemia w doniczce może wysychać. Zatem przy uprawie ziół w doniczce na parapecie należy pamiętać o regularnym podlewaniu. Nie można jednak przesadzać, ponieważ zbyt duża ilość wody przyczyni się do tego, że rośliny po prostu zgniją. Istotna jest także temperatura wody, którą podlewamy dary Matki Natury. Powinna ona być pokojowa.

Uprawa ziół na parapecie, czyli jakie doniczki należy wykorzystać?

Uprawa ziół na parapecie wymaga wielu doniczek. Co więcej, warto wybrać doniczki, które nie sprawiają problemu w utrzymaniu ich w czystości. Muszą one być też wytrzymałe i odporne na różne uszkodzenia. Z pewnością sprawdzą się doniczki gliniane, betonowe lub stalowe.

Zioła na parapecie — Jakie akcesoria potrzebne są do uprawy?

Do uprawy roślin zielarskich przydadzą się nie tylko doniczki, ale także inne akcesoria. Na liście tych przedmiotów warto wymienić konewkę, grabki, a także łopatkę do przekopywania. Ponadto warto mieć w zasięgu ręki również kilka nawozów.

zioła na parapecie

Uprawa ziół na parapecie, czyli co warto wiedzieć na temat poszczególnych ziół w kuchni?

Pietruszka, czyli do jakich potraw się nadaje

Pietruszka zwyczajna jest to roślina dwuletnia, która należy do rodziny selerowatych. Wywodzi się ona z regionu Morza Śródziemnego. Ma ona bardzo cenne właściwości. Zawiera przede wszystkim witaminę C. Ciekawostką jest to, że ma ona jej więcej spośród wszystkich owoców i warzyw. Pokonuje nawet pomarańczę czy cytrynę, które uznawane są za skarbnice tej wyjątkowej witaminy, która pomaga wzmocnić organizm w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia. W natce pietruszki jest także witamina A, witaminy z grupy B, sole mineralne: żelazo, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, miedź, mangan i potas, flawonoidy, olejki eteryczne, aminokwasy i błonnik. Pietruszka wspiera pracę nerek i doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Poprawia także trawienie i skutecznie łagodzi bóle miesiączkowe. Pomaga w uzyskaniu zdrowej i promiennej cery.

Uprawa bazylii na parapecie — Co warto wiedzieć na jej temat?

Kolejnym ziołem, które powinno znaleźć się na parapecie w kuchni wśród innych darów Matki Natury, jest bazylia. Zioło to bardzo dobrze działa na układ nerwowy, gdyż ma właściwości uspokajające. Zmniejsza także wzdęcia, działa moczopędnie, poprawia trawienie czy też mniejsza zbyt dużą fermentację w jelitach.

Kilka informacji na temat oregano

Oregano naturalnie występuje w Azji. Jest ono doskonałym źródłem witamin A, E, C, K. Dzięki temu ma działanie antyoksydacyjne i wspomaga odporność. Wspomaga także narząd wzroku. To także skuteczny sposób na porost włosów i reumatyzm. Oregano nadaje się do pizzy, zapiekanek i makaronu, gdyż to typowo włoska przyprawa.

Bogata kuchnia czyli zioła na parapecie

Co warto wiedzieć na temat mięty?

Mięta wspaniale odświeża oddech. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. W jej składzie można znaleźć witaminę A, C, B1 i B9, a także sole mineralne: magnez, mangan, miedź, potas, fosfor i selen. Roślina ma bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy. Co więcej, łagodzi także wzdęcia i zaparcia. Ma ona również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Bardzo dobrze wpływa też na migrenowe bóle głowy i inne nerwobóle. Mięta świetnie nadaje się do lemoniady i deserów.

Podstawowe informacje dotyczące tymianku

Tymianek jest również bardzo popularnym ziołem w kuchni. Jest to zioło, które pomaga na kaszel i problemy z oddychaniem. Ma także właściwości antyseptyczne. Świetnie sprawdza się na kłopoty z trawieniem, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga na lepszy sen. Ponadto wykazuje działanie moczopędne, zapewnia efekt przeciwutleniający, a także ma działanie przeciwbólowe podczas miesiączek.

Zioła na parapecie pomagają w przyrządzaniu wspaniałych dań. Dzięki temu wydobywają głębie smaku i sprawiają, że potrawa smakuje i pachnie jeszcze lepiej. Dlatego warto uprawiać zioła w ogródku lub w doniczkach na parapecie w kuchni. Nie mają one dużych wymagań, jeśli chodzi o hodowle. Bardzo popularnymi roślinami zielarskimi jest majeranek, oregano, mięta, bazylia, tymianek, pietruszka, koperek, szczypiorek i wiele, wiele więcej. Mają one bardzo dużo witamin, soli mineralnych i innych składników, dlatego wykazują właściwości lecznicze. To kolejny czynnik, który powinien przekonać do hodowania ziół w zaciszu własnego domu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *