Kwiaciarnia "Dzika orchidea" Monika Szubert

Rynek Nowosolna 12, 92-703 Łódź

Kontakt

(42) 648 48 06
506-067-422

Godziny otwarcia

Pon.- Pt. 9:00-18:00
Sob.- 9:00-15:00 Ndz. - 10:00-14:00

jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty? Czemu nie!

Kwiaty na talerzu? Czemu nie! Kolorowe rośliny łąkowe i ogrodowe to częste składniki potraw kuchni azjatyckiej, włoskiej czy indyjskiej od wielu setek lat. Obecnie zdobywają również popularność jako piękne dekoracje dań i dodatki do napojów. Gdzie można zakupić jadalne i jak je przechowywać, aby zachowały swoje właściwości na dłużej? Które rośliny można bezpiecznie spożywać bez obaw o zatrucia?

Płatki do ciast, deserów i innych słodkości

Jadalne na tort to efektowne dopełnienie dekoracji z czekolady czy bitej śmietany. Największym zainteresowaniem cieszą się między innymi kandyzowane w wielu kolorach, które doskonale sprawdzają się jako ozdoba ciast ślubnych. Przed umieszczeniem kwiatów na talerzu należy usunąć ich białą podstawę.

Do dekoracji tortów można również wykorzystać płatki goździków ogrodowych i stokrotek pospolitych. Na uwagę zasługują o intensywnych barwach czerwieni, bordo i różu. Natomiast jeśli szukamy eleganckiego i oryginalnego rezultatu możemy zastosować , choć nie wszystkich odmiany są jadalne. Dlatego warto wcześniej skonsultować wybór roślin ze specjalistą.

W roli ozdoby deserów doskonale sprawdzają się także kandyzowane płatki lawendy, fiołka wonnego i niecierpka. Pięknie prezentują się też jadalne kwiaty malwy różowej, begonii bulwiastej, bratka ogrodowego, chabra bławatka czy jaśminu. Te ostatnie warto jednak stosować oszczędnie ze względu na ich bardzo intensywny zapach. Słodkie dania perfekcyjnie uzupełnia werbena cytrynowa. Jej niewielkie kwiaty o białym odcieniu przydadzą potrawie wyjątkowego cytrusowego aromatu.

Kwiaty jadalne coraz częściej goszczą na codziennym stole pod postacią drobnych słodkości. Płatki lawendy, robinii i róży jadalnej wchodzą w skład wielu ciastek i pączków. Powyższe kwiaty wykorzystuje się również do produkcji lub ozdoby domowych lodów, miodów, konfitur i galaretek. Chabry bławatki i ogóreczniki można zaś z powodzeniem kandyzować na smaczne cukierki.Jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty do dekoracji napojów

Czy kwiaty jadalne i herbaty to dobre połączenie? Jak najbardziej. Wiele roślin ogrodowych i łąkowych korzystnie wpływa na ogólną kondycję organizmu, a także dostarcza komórkom witamin i potrzebnych minerałów. Z tego powodu warto systematycznie dodawać kwiatki do napojów, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

W walce z przeziębieniem pomocne okazują się między innymi ciepłe herbaty z dodatkiem bratka ogrodowego. Jego płatki są bogate w witaminę C i różnorodne mikroelementy, które pomagają utrzymać dobrą odporność. Aromatyczne napary z dodatkiem róży i pospolitej posiadają z kolei wiele karotenoidów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko zachorowania na różnorodne nowotwory. Napoje udekorowane płatkami lipy i słodkiego rumianku pozytywnie oddziałują na układ trawienny i niwelują dolegliwości żołądkowe. Na problemy z krążeniem i zbyt wysoki cholesterol, najlepsze będą zaś rozgrzewające herbatki z dodatkiem imbiru. Roślina wyróżnia się intensywnym, lekko gorzkim smakiem, a także dużą zawartością witamin. Należy jednak pamiętać, że jeśli chodzi o kwiat imbiru, jadalny jest wyłącznie jego jasnobrązowy korzeń o formie kłącza.

Do ozdoby napojów można używać płatków chabra bławatka, fiołka wonnego, lawendy czy werbeny cytrynowej. Doskonale sprawdzą się także przepiękne kwiaty jaśminu i hibiskusa. Warto jednak stosować je oszczędnie ze względu na żywy smak i oszałamiający zapach.

Kwiaty do produkcji win, naparów i syropów

Jadalne kwiaty to także powszechny składnik różnorodnych nalewek. Dla przykładu, z płatków róży wytwarza się oleje, ocet, syropy i wino. Do produkcji napojów leczniczych i alkoholowych używa się również kłączy imbiru, lawendy, bratków ogrodowych oraz młodych, świeżo zerwanych kwiatów mniszka lekarskiego. Przyrządzone napary można ozdobić goździkami ogrodowymi o słodkim, lekko korzennym smaku.

Do stworzenia nalewek często wykorzystywany jest dereń jadalny. Roślina wyróżnia się wieloma właściwościami prozdrowotnymi: pozytywnie działa na układ trawienny, poprawia kondycję jamy ustnej, a także przydaje się w leczeniu anemii, otyłości i stanów zapalnych. Jest także bogata w witaminy, minerały, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Należy pamiętać, że jeśli chodzi o dereń jadalny, kwiaty rzadko znajdują swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Nalewki robi się najczęściej z niewielkich ciemnoczerwonych owoców przypominających żurawinę.Jadalne kwiaty

Kwiaty jadalne do codziennych posiłków

Płatki roślin niejednokrotnie goszczą również na talerzach pod postacią rozmaitych dodatków do obiadu. Popularnością cieszą się między innymi kwiaty cukinii i dyni o łagodnym aromacie, nadziewane ryżem, mięsem czy serem. Przed ich zastosowaniem należy obowiązkowo usunąć pręciki. Płatki cukinii i robinii jadalnej można zaś wykorzystać jako farsz i usmażyć w cieście dla uzyskania chrupiących i słodkich smakołyków.

Obróbce termicznej można także poddać płatki słonecznika, czosnku, szczypiorku, pora, cebuli oraz czarnego bzu. Przy tych ostatnich należy jednak uważać na gałązki i upewnić się, że żadna ich część nie znajduje się na talerzu. Ich spożycie prowadzi bowiem do poważnych zatruć pokarmowych.

Rośliny ogrodowe i łąkowe doskonale sprawdzają się w roli różnorodnych dekoracji obiadowych. Nagietki lekarskie oraz można wykorzystać jako naturalne barwniki do ryżu, zup i makaronu. Stokrotki i kwiaty czosnku dodaje się zaś często do dipów, sosów i rozmaitych past. Kwiaty stanowią przepiękne uzupełnienie dań mięsnych. Wystarczy posypać potrawę płatkami róży, ogórecznika, szczypiorku, nasturcji czy cebuli.

Płatki do surówek

Jadalne kwiaty to nierzadko składnik różnorodnych sałatek. Do owoców i warzyw można dodać między innymi płatki mniszków lekarskich, stokrotek, robinii czy nagietka lekarskiego. Z surówkami ładnie komponują się  goździki ogrodowe i bławatki o różowym, fioletowym, niebieskim lub białym kolorze.

Bratki ogrodowe złagodzą aromat sałatki, a płatki nasturcji, czosnku czy cebuli dodadzą jej pikanterii. Wielbicielom kiszonek bez wątpienia przypadną zaś do gustu surówki z dodatkiem kwiatów pelargonii, ogórecznika czy begonii bulwiastej. Te ostatnie należy jednak stosować oszczędnie ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego.

Suszone kwiaty jadalne

Wiele roślin smakuje wspaniale zarówno w wersji surowej, jak i suszonej. Należą do nich między innymi płatki bratka ogrodowego i lawendy. Suszeniu można również poddawać kwiaty piwonii oraz kłącza imbiru. Wystarczy rozłożyć je na czystym materiale wykonanym z lnu i zostawić je na kilka dni w dobrze wentylowanym ciepłym pomieszczeniu.

Płatki jako przyprawy

Do spożycia nadają się również kwiaty popularnych przypraw i ziół, takich jak bazylia, szałwia, rozmaryn czy oregano. Są one zazwyczaj łagodniejszą wersją swoich sproszkowanych odpowiedników, a przy tym posiadają wyjątkowy dekoracyjny charakter. Podobnymi właściwościami charakteryzują się kwiaty rukoli i rzodkiewki. Ich niewielki rozmiar, bogactwo kolorów i wyrazisty pieprzowy smak urozmaicą każdą potrawę.

W kuchni brakuje przypraw i ziół? Rośliny łąkowe i ogrodowe mogą je z powodzeniem zastąpić. Czerwone kwiaty bergamotki doskonale sprawdzą się jako zamiennik mięty. Wielbicielom pieprzu bez wątpienia posmakują gorzkie płatki i pączki cykorii, a także pikantne nasturcje czy nagietki. Dla osłody warto umieścić na talerzu kwiatostany kopru włoskiego, hyzopu lekarskiego, dzięgla i koniczyny łąkowej. Rośliny te wyróżniają się charakterystycznym smakiem przypominającym lukrecję. Stosowane oszczędnie kwiaty pomarańczy, limonki, kumkwatu czy liliowca przydadzą zaś potrawom wyjątkowego cytrusowego aromatu.jadalne kwiaty

Zbieranie i przechowywanie płatków: najważniejsze zasady

Jadalne kwiaty cechują się niską trwałością, dlatego warto kupować i zrywać je w niewielkich ilościach. Pozyskanych roślin nie powinno się umieszczać w foliówkach, gdyż brak dostępu do powietrza spowoduje całkowite zepsucie się płatków. Zamiast worków lepiej użyć koszyczków lub lnianych sakiewek.

Przed użyciem kwiaty należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, a także usunąć z nich wszelkie słupki, pręciki i gałązki. Aby zachować rośliny w dobrym stanie na dłużej, można umieścić je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku wyłożonym zwilżonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozostaną świeże nawet przez 10 dni.

Jadalne kwiaty gdzie kupić i na co uważać?

Wybór roślin do spożycia wymaga zachowania ostrożności. Zbieranie płatków w niewłaściwych miejscach często skutkuje poważnymi zatruciami i innymi konsekwencjami zdrowotnymi. W skrajnych przypadkach może również prowadzić do zgonu.

Rośliny rosnące w okolicach parków, fabryk i jezdni są często skażone spalinami i innymi niebezpiecznymi toksynami. Kwiaty sprzedawane w kwiaciarniach i marketach bywają zaś niewłaściwie przechowywane, przez co przebarwiają się, uszkadzają i pokrywają pleśnią. Ponadto ich płatki są również spryskiwane odżywkami, nawozami i innymi chemicznymi preparatami, które mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie. Z tego powodu rośliny zaleca się sadzić we własnym ogrodzie lub pozyskiwać je wyłącznie ze sprawdzonych hodowli i sklepów zielarskich.

Groźna jest również nieznajomość trujących kwiatów. Wiele z nich posiada piękne i kolorowe płatki, przez co sprawiają wrażenie bezpiecznych i nadających do zjedzenia. Wybierając rośliny na talerz, warto tym samym skonsultować się ze specjalistą i zajrzeć do podręcznika roślin jadalnych. Trujące są między innymi azalie, kwiaty groszku pachnącego, , , hortensje, , , powojniki i . Nie wolno również spożywać jaskrów, narcyzów, zawilców, lobelii, oleandrów, naparstnic, glicynii, kaczeńców, ostróżków i barwinków.

Jadalne kwiaty a stan zdrowia

Jedzenie płatków w nadmiarze może być szkodliwe dla układu pokarmowego, dlatego warto wprowadzać je do posiłków stopniowo i w małych ilościach. Niektóre rośliny, takie jak rumianek i imbir, mogą również silnie uczulać lub ingerować w działanie przyjmowanych leków. Z tego powodu włączenie kwiatów do diety należy obowiązkowo skonsultować z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *