Nalewka z wiśni jest nie tylko dobra, ale także ma pewne właściwości zdrowotne. Dlatego warto po nią sięgać raz po raz. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, jak zrobić taką nalewkę. Powiemy także kilka słów o tym, jakie ma ona właściwości.
Spis treści:
Nalewka z wiśni – podstawowy przepis
Wiśnie należą do niezwykle wartościowych owoców. Jednakże trzeba pamiętać o tym, że są to dość kwaśne dary Matki Natury. Dlatego, aby przygotować smaczną nalewkę, należy zadbać o dużą zawartość cukru. Zaczynając od początku, owoce muszą być umyte i osuszone. Następnie rozgniatamy i drobno kroimy. Na 1 kilogram należy odmierzyć litr 70-procentowego alkoholu. Potrzebne będzie też 0,5 litra wody i 0,5 kg cukru. Przygotowane składniki wkłada się do zamkniętego naczynia lub gotuje w wodzie z cukrem. Sporządzony w ten sposób wywar trzeba trzymać przez 3 tygodnie. Na sam koniec nalewkę odcedzamy, przelewamy do butelek i przez następne trzy tygodnie znowu pozostawiamy do leżakowania.
Nalewka z wiśni – drugi sposób
Likier z wiśni, wiśniówkę lub nalewkę wiśniową można przygotować trochę inaczej, a dokładniej znacznie krócej niż według sposobu zaprezentowanego wyżej. Jest to przepis bez zasypywania owoców. Do jej przygotowania potrzeba 1,5 kg wiśni, litr wody, 1,2 litra spirytusu 70-procentowego, 0,5 kg cukru, laskę wanilii, 5 sztuk goździków i kawałek cynamonu cejlońskiego. W pierwszej kolejności należy usunąć ogonki. Owoce trzeba umyć i lekko zgnieść. Następnie wsypuje się owoce do dużego słoika. W kolejnym etapie dodajemy przyprawy, zalewa spirytusem i zamyka. Tak zrobione owoce trzyma się na parapecie okna lub w innym nasłonecznionym pomieszczeniu. W tym czasie należy zagotować cukier z wodą i ostudzić powstały syrop. Później wiśnie trzeba odcedzić przez płótno i połączyć płyn z przygotowanym syropem. Nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy i odstawiamy, na co najmniej tydzień.
Jak przygotować nalewkę z wiśni zasypaną cukrem?
Warto także poznać przepis na tak zwaną nalewkę wyborową. Jest to napój, na który musimy czekać do zimy, jednak ze względu na smak warto. Do jej przygotowania potrzeba 5 litrów dojrzałych wiśni, które myjemy, osuszamy, a następnie rozgniatamy. Do pozostałych składników zaliczamy 2 litry 70-procentowego spirytusu, litr wody i 2,5 kilograma cukru. W tym przypadku trzeba napełnić gąsior wiśniami, a także w 2/3 spirytusem.
Pozostałą część łączymy z wodą. Balon trzeba zamknąć i odstawić na kilka miesięcy w miejsce, które jest dobrze nasłonecznione. Najlepiej, gdy trunek będzie leżakował do później jesieni. Później zlewamy płyn do innego naczynia i zweryfikować jego objętość. Owoce w gąsiorze zasypuje się cukrem. Trzeba tutaj policzyć 0,5 kilograma tego składnika na każdy litr płynu. Później balon należy odstawić w ciepłe miejsce. Ważną czynnością jest regularne potrząsanie jego zawartością. Dzięki temu cukier dobrze się rozpuści. Gdy dojdzie do rozpuszczenia cukru, trzeba zlać syrop i połączyć z płynem, który zawiera alkohol.
Jakie właściwości ma nalewka z wiśni?
Wiśnie mają bardzo niską zawartość cukru, dlatego wykazują właściwości odkwaszające. Korzystnie wpływają na trawienie, a także przyswajanie składników mineralnych. Dodatkowo wspierają odporność, za sprawą dużej zawartości witaminy C. Wśród składników, które w niej występują, warto wymienić też Beta Karoten. Z niego w organizmie człowieka tworzy się witamina A. Do innych składników mineralnych występujących w wiśniach należy zaliczyć potas, wapń, a także żelazo.
Są tam także barwniki należące do grupy polifenoli. Są to przede wszystkim antocyjany. Związki te działają rozkurczowo na naczynia krwionośne i w konsekwencji obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ich kolejną zaletą jest zmniejszanie zakwasów po treningach. Dlatego mają one działanie przeciwbólowe. Naturalnym składnikiem wiśni jest też melatonina, czyli hormon produkowany przez szyszynkę, który umożliwia zapadanie w sen. Dlatego wypicie wieczorem niesłodzonego skoku z wiśni jest naturalnym sposobem na poprawę jakości snu. Nalewka wspomaga także organizm w okresach przeziębień, a więc szczególnie zimą, jak i wczesną wiosną. Jest to związane z tym, że wiśnie mają w swoim składzie związki, które obniżają gorączkę i skutecznie rozrzedzają śluz gromadzący się w drogach oddechowych.
O, czym należy pamiętać, spożywając nalewkę z wiśni?
Nalewka z wiśni ma bardzo wiele cennych właściwości. Trzeba jednak pamiętać o tym, że zawiera alkohol i sporą ilość cukru. Przez to trunek może nie służyć przespanym nocom. Istotne jest to, że po nalewki, a także inne napoje alkoholowe nie mogą sięgać kobiety w ciąży, karmiące i osoby nieletnie.
Wiśniówka nie jest trudna do wykonania. Potrzebna jest tylko cierpliwość, ponieważ trunek musi odczekać swoje, zanim będzie gotowy do spożycia. Ponadto likier wiśniowy, czy inaczej nalewka z wiśni zawiera dużo witamin i minerałów, dlatego pozytywnie wpływa na organizm. Należy pamiętać jednak o tym, że jest tam alkohol i spore ilości cukru, dlatego trzeba uważać z jej spożyciem. Jednak w odpowiednich ilościach będzie dobrym wsparciem dla układu odpornościowego.
2 Responses
Ciekawy artykuł! Nalewka z wiśni wydaje się być obiecującym lekarstwem na choroby układu krążenia. Lubię naturalne metody leczenia i wiem, że wiśnie mają wiele dobroczynnych właściwości. Będę musiał wypróbować tę nalewkę i zobaczyć, czy przynosi rezultaty. Dziękuję za podzielenie się tym artykułem!
Bardzo interesujący artykuł! Bardzo lubię wisnie i zawsze jestem gotowy spróbować czegoś nowego, aby zadbać o moje zdrowie. Nalewka z wisni jako lek na choroby układu krążenia brzmi świetnie i na pewno wypróbuję ten przepis. Dziękuję autorowi za udostępnienie takiej cennej informacji!