Kwiaciarnia "Dzika orchidea" Monika Szubert

Rynek Nowosolna 12, 92-703 Łódź

Kontakt

(42) 648 48 06
506-067-422

Godziny otwarcia

Pon.- Pt. 9:00-18:00
Sob.- 9:00-15:00 Ndz. - 10:00-14:00

Odmiany jabłoni 04

Odmiany jabłoni

Większość mieszkańców naszej ojczyzny, a także wielu innych krajów na świecie, bardzo lubi delektować się owocami jabłoni. Jabłka bowiem są bardzo wartościowymi owocami pod względem zawartości witamin oraz innych ważnych dla organizmu człowieka mikro- i makro-elementów. Należy podkreślić, że owoce te należą do najpopularniejszych w Polsce. Dodatkowo jest u nas mnóstwo dobrych i bardzo dobrych odmian jabłoni, co pozwala ludziom na wybór takich jabłek, które najbardziej im smakują. Owoce te mają również zastosowanie do pieczenia ciast np. szarlotki. Można z nich także robić musy, kompoty i soki oraz inne przetwory owocowe wg uznania konsumenta.  Odmiany jabłoni – ile ich jest? Jak można przeczytać w różnych źródłach, na świecie uprawia się około ośmiu tysięcy różnych odmian jabłek.

Główne odmiany jabłoni

Polsce aktualnie zarejestrowanych jest 71 odmian jabłoni. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych co roku wpisuje je do Krajowego Rejestru Odmian. W rejestrze tym również znajdują się dane o odmianach wykreślonych z niego w danym roku. Z tak bardzo dużej ch ilości można wybrać i przedstawić jedynie kilka najbardziej popularnych z nich. Na podstawie odmian tych drzew dokonano podziału również samych owoców: wczesne inaczej letnie, jesienne i zimowe oraz także stare odmiany jabłoni i te zarejestrowane niedawno.

Jeżeli chodzi o szarlotki i inne wypieki to nadają się do nich głównie jabłka o kwaśnym smaku. Są to przede wszystkim: reneta, antonówka i papierówka. Tymczasem z innych odmian można zrobić najlepszy sok jabłkowy, a z jeszcze innych — cydr. Z kolei do najbardziej znanych odmian jabłek należą m.in. jabłka szampion, gala, golden delicious, jonagored i ligol. Należy zaznaczyć, że odmiany jabłek różnią się między sobą nie tylko kolorem skórki, soczystością, smakiem, ale również zastosowaniem. Niektórzy znawcy pokusili się na wydzielenie spośród tak dużej grupy tych owoców, najsmaczniejsze polskie odmiany jabłoni.

Drzewko jabłoń –  jego cechy w skrócie

Drzewko jabłoni osiąga wysokość od 4 do 10 metrów . Jego korona jest szeroka i najczęściej gęsta. Tymczasem liście mają kształt okrągły, ale o charakterystycznym szpiczastym zakończeniu. Brzegi liści mają piłkowany kształt, a na jego powierzchni może wystąpić delikatny meszek. Posiadają one rozmiar od 5 do 15 cm i od 3 do 6 cm szerokości. Kwiaty jabłoni są w dużej ilości na całej koronie drzewa. Mają one kolor biały z delikatnym, nieco jasno – różowym zabarwieniem.

Sadownicy uważają, że typowo polskim drzewem owocowym jest jabłoń. Można ją spotkać nie tylko w sadach, ogrodach na działkach, ale też rosnące na dziko, na przydrożnych pagórkach i polach. W Polsce są idealne warunki dla ich uprawy. Dzięki temu drzewa owocowe jabłonie charakteryzują się dużą różnorodnością owoców, a także odpornością na choroby.

Jabłoń polska – jej krótka historia

W Polsce jabłka pojawiły się dopiero w XII w. wraz z cystersami. To właśnie oni zajęli się procesem udomowienia, wówczas dziko rosnących szczepów jabłoni leśnych. Z czasem udało im się uzyskać coraz większe owoce i w ten sposób osiągnęli zadowalający efekt. Niektórzy specjaliści ogrodnictwa  przyjmują, że Polska jest ojczyzną jabłek, ale tak na dobre mamy z nimi do czynienia dopiero od 900 lat. Natomiast na Bałkanach owoce jabłoni występowały już w okresie starożytności. Z kolei za pierwsze próby uprawy jabłoni przyjmuje się na czas neolitu. Dodatkowo okazuje się, że współcześnie jabłka są najczęściej modyfikowanym owocem na świecie.

Odmiany jabłoni 04

Najsmaczniejsze polskie odmiany jabłek

Wśród najpopularniejszych jabłek w naszym kraju znajdują się jabłka słodkie, kwaśne, winne, kruche, soczyste, miękkie czy twarde. Jedne z tych odmian doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia, a inne na przetwory. Niektóre odmiany najsmaczniejszych jabłek można posadzić w ogrodzie przydomowym lub na działce.

Jabłka letnie — odmiany jabłoni

 Oliwka żółta lub Papierówka

Jabłoń ta niegdyś rosła w prawie każdym sadzie. Jej amatorzy kojarzą ją z dzieciństwem. Należy ona do najstarszych, letnich odmian. Cechuje ją to, że wcześnie dojrzewa, a owoce papierówki zbiera się już od połowy lipca. Jabłoń ta ma średniej wielkości lub małe, stożkowate jabłka, które posiadają charakterystyczny kant. Skórka najpierw jest jasnozielona, później blednie. Miąższ tej odmiany jabłek jest aromatyczny, kruchy i o delikatnym kwaskowatym smaku.

Owoce papierówki dojrzewają nierównomiernie i szybko przejrzewają. Z tego powodu nadają się głównie do szybkiego przetworzenia lub spożycia od razu po zbiorze. Drzewo to jest odporne na mróz i mało podatne na parcha oraz mączniaka jabłoni. Natomiast jest wrażliwe na zarazę ogniową.

Jabłka jesienne – odmiany jabłoni

Antonówka zwykła

Jej owoce doskonałe nadają się na szarlotkę i inne przetwory. Okres dojrzewania antonówek to pierwsza połowa września. Jej owoce są średniej wielkości o kulistym, nieregularnym kształcie. Skórka ich jest najpierw jasnozielona, a z czasem staje się zielonożółta. Jabłka charakteryzują się białokremowym miąższem, który jest aromatyczny, ale gruboziarnisty i kwaskowaty w smaku.

Jabłka antonówki są doskonałe do bezpośredniego spożycia, niemniej jednak często polecane są również jako jabłka prażone do ciast i deserów. Antonówka jest odporna na mróz oraz mało podatna na parcha jabłoni i mączniaka. Tymczasem jest ona wrażliwa na zarazę ogniową. Plonowanie jej następuje obficie co drugi rok. Dlatego też warto przerzedzać zawiązki owoców.

Malinowa Oberlandzka

Następną jabłonią z tej grupy należącą do jednej z najsmaczniejszych jest jabłoń Malinowa Oberlandzka. Zalicza się ją do starych odmian, która rodzi owoce o pysznym malinowym posmaku i aromacie. Jej jabłka dojrzewają w drugiej połowie września. Owoce są duże lub średnie oraz pokryte intensywnym bordowo-czerwonym rumieńcem. Charakteryzują się bardzo smacznym, soczystym i aromatycznym miąższem. Owoce mają kolor jasnozielony, ale często przebarwia się on od strony skórki na różowo. Jabłka te można bezpośrednio konsumować albo robić z nich przetwory.

Odmiana ich była kiedyś bardzo popularna, a obecnie znów się nią zainteresowano. Drzewo tej jabłoni jest dość odporne na choroby jabłoni i wytrzymałe na mróz. Daje ono plony często co drugi rok, ale jeśli jej zawiązki będą przerzedzane, uzyska się plony co roku.

Muna

Muna jest polską, nową odmianą jabłoni o bardzo smacznym miąższu. Owoce jej dojrzewają w drugiej połowie września. Drzewa te wcześnie wchodzą w okres owocowania. Ich plonowanie może być skuteczniejsze, jeśli zawiązki będą przerzedzane. Owoce  tej jabłoni są duże i mają stożkowaty, lekko wydłużony kształt. Ich skórka jest gładka i błyszcząca oraz prawie w całości pokryta purpurowo-czerwonym, paskowanym rumieńcem. Miąższ jest drobnoziarnisty i ma słodki smak z lekkim kwaskowym posmakiem. Jabłka dobrze się przechowują w chłodni, nawet przez kilka miesięcy. Odmiana ta jest w miarę podatna na choroby jabłoni.

Witos

Witos jest polską odmianą jabłoni, która powstała wskutek skrzyżowania Fantazji i Primuli. Miejscem narodzin tej odmiany jest warszawska SGGW. Drzewo ma tendencję do osiągania sporych rozmiarów, przez co dedykowane jest raczej do dużych ogrodów. Owoce tej odmiany również osiągają spore rozmiary. W smaku są wyraziste i soczyste. Skóra jabłek ma piękną barwę o czerwonym rumieńcu. Jabłka Witos posiadają spłaszczone, nieco baryłkowate kształty. Cechuje się one dużą odpornością na mróz.

Natomiast ich owoce można zrywać już od pierwszych dni września. Niemniej jednak trzeba pamiętać, że jabłka te należy szybko zerwać z drzewa, gdyż mogą one samoistnie opadać. Ponadto należy także pamiętać, iż owoce tej jabłoni pod wpływem nawet niewielkiego uderzenia ulegają uszkodzeniu, a następnie się psują.

Kosztela

Kosztela jest polską odmianą jabłoni o wysokości wynoszącej 1 do 5 metrów. Owocuje ona co drugi rok, głównie w 2 lub 3 dekadzie września, natomiast jej jabłka można przechować do stycznia. Owoce te mają barwę żółtą, a w smaku są słodkie. Odmiana tej jabłoni jest odporna na choroby, a także na szkodniki. Dodatkowo cechuje ją również odporność na mróz. Najlepiej rośnie na glebie piaszczystej.

Jabłka zimowe — odmiany jabłoni

Golden Delicious

Do najsmaczniejszych jabłek zimowych należą także owoce z jabłoni Golden Delicious. Jest to odmiana deserowa i stara, a pochodząca ze Stanów Zjednoczonych. Jej jabłka zbiera się w październiku. Jednak najsmaczniejsze są w środku zimy. Owoce mają kulisto-stożkowy kształt i są średniej wielkości. Skórka tych jabłek jest żółtozielona i lekko błyszcząca. Czasami skórka ta ma delikatny, pomarańczowy rumieniec. Miąższ tych jabłek jest barwy kremowo-żółtej i dodatkowo jest aromatyczny, kruchy i soczysty oraz o smaku słodko-winnym.

Z jabłek tych można sporządzać różnego rodzaju przetwory, bądź spożywać je bezpośrednio. Drzewo tej odmiany jest mało wytrzymałe na mróz, a dodatkowo podatne na parcha, ale odporne na mączniaka.

Jonagold

Jabłoń Jonagold jest deserową odmianą pochodzącą ze Stanów Zjednoczonych. Ocenia się, że jej jabłka są jedne z najsmaczniejszych. Owoce te dojrzewają w pierwszej połowie października i można spożywać je na świeżo lub przetwarzać. Jonagold są duże, a nawet bardzo duże. Posiadają one kulisto-stożkowy kształt i mają karbowanie widoczne przy kielichu. Skórka ich ma barwę kremowo-żółtą i pokryta jest pomarańczowoczerwonym, rozlanym rumieńcem. Cechuje je smaczny, soczysty i aromatyczny miąższ o zielonokremowej barwie. Odmiana ta jest średnio podatna na parcha i mączniaka oraz średnio wrażliwa na mróz.

Ligol

Jabłoń Ligol to polska odmiana o dużych lub bardzo dużych owocach. Dojrzewają one w pierwszej dekadzie października i dobrze przechowują się w chłodni, nawet przez okres pół roku. Kształt jej jabłek jest stożkowato-kulisty, a skórka ma barwę zielonożółtą i jest błyszczącą, a dodatkowo pokryta czerwonym rumieńcem. Owoce te posiadają miąższ o barwie kremowej, który jest kruchy i soczysty. Ponadto ma ładny aromat i słodko-kwaśny smak. Jej owoce można przetwarzać i spożywać na surowo. Samo drzewo jest średnio odporne na mróz oraz średnio podatne na mączniaka i parcha.

Boskoop

Jabłoń Boskoop jest od dawna znaną odmianą i polecaną szczególnie osobom, które lubią kwaśne jabłka. Jej owoce są duże i niesymetryczne. Ich skórka jest zielona lub zielonożółta i posiada ciemnoczerwony rumieniec. Jabłka mają gruboziarnisty, zielono-kremowy miąższ i kwaskowaty smak z korzenną nutą. Jej owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, ale również do ciast, przetworów i cydrów. Sok z nich uzyskany ma niepowtarzalny smak. Drzewo to jest mało podatne na choroby, ale niezbyt wytrzymałe na mróz.

 Gala

Jabłoń Gala należy do jednej z najpopularniejszych odmian jabłek na świecie. Pochodzi ona z Nowej Zelandii. Jej średniej wielkości jabłka dojrzewają w drugiej połowie września i można je spożywać od razu po zbiorze. Nadają się również na przetwory. Owoce posiadają kulisto-stożkowy i regularny kształt. Skóra o barwie złocistożółtej i gładkiej ma jaskrawoczerwony rumieniec. Miąższ tych jabłek jest kremowy i bardzo smaczny, chrupiący, soczysty oraz słodki. Drzewa są mało podatne na mączniaka, ale wrażliwe na parcha i mróz.

Cortland Wicki

Cortland Wicki jest polską odmianą jabłoni, która cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi oraz charakterystycznym i estetycznym rumieńcem. Jest to jedna z mutacji odmiany Cortland, która  pochodzi z Kartuz. Drzewko posiada średni rozmiar, a jego korona jest kulista o charakterystycznie zwisających pędach. Natomiast liście jej mają barwę ciemnozieloną. Ich kwitnienie rozpoczyna się w okresie przełomu kwietnia i maja.

Owoce jabłoni odmiany Cortland Wiki mają średni rozmiar o wyrównanym i nieco spłaszczonym wyglądzie. Ich skórka ma barwę zielonkawo – żółtawą, która cechuje się  wyrazistym, karminowym rumieńcem. Natomiast walory estetyczna jabłek tej odmiany pojawiają się w każdym roku owocowania. Do zbioru są one gotowe już w okresie pierwszych dni października, ale najsmaczniejsze są jednak pod koniec listopada. Można je przetrzymywać w piwnicy aż do lutego.

Odmiany jabłoni 04

Smaczne odmiany jabłoni różnego pochodzenia – przykłady

Wg specjalistów do dobrych, czasami nawet bardzo dobrych oraz smacznych odmian jabłoni należą również takie jak: Topaz, Ariwa, Florina, Gloster,, Cortland Wicki, Idared, Witos, Piros, Rubin, Freedom, Kosztela, Szara Reneta, Delikates, Paulared i Starking.

Gloster

Gloster jest odmianą pochodzącą z Niemiec. Należy ona do grupy jabłoni, które dają owoce w okresie późnozimowym. Mają one charakterystyczny, lekko błyszczący wygląd. Skórka ich ma barwę zielonkawo żółtawą z wyraźnym, ale także delikatnie rozmytym, ciemnoczerwonym rumieńcem. Dodatkowo jabłka Gloster charakteryzują się wyraźnym stożkowatym kształcie. Ponadto owoce cechuje stosunkowo duży rozmiar. Ich miąższ jest koloru biało zielonkawego o ścisłej, soczystej i drobnoziarnistej konsystencji.

Drzewko Gloster ma stosunkowo średnią odporność na mróz, ale i tak wytrzymuje temperatury minusowe (nawet do minus 25 stopni). Jednak jej jabłka posiadają słabą odporność na parcha, gdy tymczasem w przypadku mącznika cechuje je mała podatność na zachorowania.

 Szara Reneta

Należy ona do bardzo starych odmian jabłek, które posiadają charakterystyczną matową, szaro-oliwkową skórkę. Mają także rzadko spotykany winny posmak i jasnozielony miąższ. Jabłka te z powodzeniem nadają się do szarlotki, ale można z nich robić również jabłkowe chipsy w formie wysuszonych plasterków.

James Grive

Kolejną letnią odmianą jabłoni jest James Grive. Należy ona do szkockich, późnoletnich odmian, które dojrzewają nierównomiernie od drugiej połowy sierpnia. Jeżeli chodzi o jej owoce to mają one średnią, wielkość i są lekko żebrowane o stożkowo-kulistym kształcie. Skórka ich jest zielonkawożółta od nasłonecznionej strony i pokryta czerwono-pomarańczowym rumieńcem z purpurowymi smużkami. Jej jabłka są smaczne i soczyste, ale o lekko kwaskowym, korzennym smaku. Nadają się zatem na przetwory typu soki, musy itp., ale również do bezpośredniej konsumpcji.

Florina

Jabłoń ta jest francuską odmianą, która rozpoczyna owocowanie w okresie zimowym. Jej drzewo ma dość duże rozmiary. Odmianę tą cechuje odporność na parcha. Wykazuje również wysoki stopień odporności na mróz oraz mączniaka. Florina owocuje obficie, choć czasami przemiennie. Owoce tej odmiany mają średniej wielkości wymiary o regularnym i dużym podobieństwie. Ich skórka jest pokryta niemal w całości jaskrawoczerwonym rumieńcem. Natomiast miąższ jej owoców ma barwę białawą, o słodkim smaku. Ponadto wyczuwalny jest również wyraźny posmak dzikich jabłek.

Jabłka te zaliczane są do wyjątkowo smacznych. Do zbioru są one gotowe już w okresie końca października. Tymczasem w korzystnych warunkach owoce tej odmiany można przechowywać do marca. Jabłka Florina wymagają długiego okresu wegetacji, zaś w okresach chłodniejszych odmiana ta może dawać owoce o mniejszych cechach estetycznych i smakowych.

Lobo

Jabłoń Lobo jest kanadyjską odmianą deserową o bardzo smacznych i dużych oraz pięknych owocach. Jabłka tej jabłoni dojrzewają we wrześniu. Posiadają kulisty kształt, ale lekko spłaszczony i delikatnie żebrowany. Na ich gładkich skórkach w kolorze zielonożółtym pojawia się prążkowany, purpurowy rumieniec. Miąższ jest białożółty i kruchy oraz miękki i dość soczysty o słodko-kwaśnym smaku. Jabłka Lobo są wyjątkowo smaczne i bardzo dobre do bezpośredniej konsumpcji, ale także na przetwory. Drzewka są odporne na mróz, mączniaka, a wrażliwe na parcha.

Ariwa

Odmiana ta pochodzi z roku 1986. Wówczas w angielskiej Stacji Doświadczalnej w Easy Malling skrzyżowano odmiany Golden Delicious i klonu A849-5. Natomiast w Polsce jest ona dostępna od roku 2007, a w Europie Zachodniej od roku 2001. Posiada ona ochronę prawną na terenie całego terytorium Unii Europejskiej. Drzewa tej odmiany mają charakterystyczne, stożkowate i średnio zagęszczone korony. Owocuje one wcześnie i obficie, a jej jabłka mają średni rozmiar. Są kulistego kształtu lub kulisto stożkowatego. Skóra jest gładka o zielonożółtej barwie i o delikatnym, woskowym nalocie. Ich miąższ jest koloru żółtawobiałego, ścisły i chrupiący oraz o kwaskowo słodkim smaku. Owoce jej zalicza się za średnio smacznych, zwłaszcza kiedy są niewielkich rozmiarów. Można je zbierać od połowy września, a do konsumpcji nadają się one od października.

Topaz

Drzewko jabłoni Topaz pochodzi z Czech. Powstało ono ze skrzyżowania odmian Vanda i Rubin. Uprawa tych drzewek odbywa się bez specjalnych wymagań. Owocują one w miarę późno i dają spore plony. Jak większość jabłek tak i również te mają jasną barwę z dużym rumieńcem. Charakteryzują się kremowo — żółtym miąższem, który jest słodki, ale i trochę kwaskowy. Jabłka mają wysoką  zawartość cukru, a także kwasów. Dzięki temu nadają się one do przygotowywania przetworów. Ich zbiór odbywa się w pierwszej połowie października.

Dodatkowo jabłka te nie opadają same, a zatem konieczne jest ich zrzucenie lub zerwanie prosto z gałęzi. Należy je przechowywać te owoce w  chłodniach, gdzie mogą przetrwać aż do kwietnia. Natomiast jeżeli będą one składowane w piwnicy lub altanie możliwe jest utrzymanie ich świeżości do lutego.

Piros

Jabłka odmiany Piros należą do najpopularniejszych odmian w naszym kraju. Jest to odmiana letnia. Drzewa rosną do średnich rozmiarów, przy czym korona Pirosa jest średnio gęsta. Jabłka należą do odmiany typowo deserowej. Ich owoce są małych rozmiarów, ale same jabłka cechują się wyjątkową soczystością i kruchością. Mają one wyczuwalne dwa smaki tj. słodki i kwaskowaty. Jabłka Piros mają kształt spłaszczonej kuli, a ich skórka posiada bardzo wyraźny, czerwony rumieniec. Jabłek pojawiają się na drzewie nawet trzy razy w ciągu roku, z reguły w okolicach sierpnia. Tymczasem w chłodzie przetrwają jedynie tylko kilka tygodni. Jest jednak możliwość spożywania ich bezpośrednio po zerwaniu z drzewa. Drzewko jabłoni tej odmiany cechuje się dużą odpornością na mróz, a także na większość chorób.

Rubin

Drzewo jabłoni odmiany Rubin jest silne i o dość kulistej koronie oraz średnio odporne na choroby i  mróz. Owoce pojawiają się stosunkowo wcześnie i jednocześnie w dużej ilości oraz są  duże, a nawet bardzo duże. Kształt ich jest kulisty, a na skórce pojawią się pomarańczowo karminowe rumieńce o nieco rozmytej barwie. Natomiast ich miąższ jest kruchy o soczystym, słodkim i nieco winnym smaku. Jabłka zalicza się do odmian deserowych. Zbieranie owoców następuje pod koniec września. W przypadku prawidłowego przechowywania tych jabłek mogą one być dobre do spożycia do końca listopada.

Freedom

Popularne jabłka Freedom są deserową odmianą tego owocu i należą do grupy starszej odmiany jabłoni. Drzewo charakteryzuje się silną budową i ma rozłożystą koronę. Ich owoce posiadają rozmiary duże lub średnie. Kształt tych jabłek jest kulisty, a zarazem stożkowaty o typowej asymetryczności. Skórka tych owoców jest sucha i gładka, a występujący rumieniec ma barwę karminową i paskowany wzór. Miąższ zaś jest jędrny i kruchy o białej barwie oraz dużej soczystości. Owoce dojrzewają na przełomie września i października. Drzewo cechuje się wysoką odpornością na parcha oraz mróz.

Odmiany jabłoni 04

Delikates

Delikates to odmiana, która posiada drobnoziarnisty, bardzo kruchy biały miąższ i gładką zielono-żółtą skórkę z dużym czerwonym rumieńcem. Owoce te należą do większych o idealnie kulistym kształcie. Jabłka są wykorzystywane w kuchni w praktycznie każdy sposób, w tym idealnie smakuje zarówno na surowo, jak i w postaci szarlotki.

Odmiany jabłoni – Paulared

Odmiana ta ma kremowo-biały i bardzo smaczny miąższ oraz woskowy nalot na skórce. Jej jabłka świeżo po zerwaniu są twarde. Charakterystyczne dla nich jest to, że podczas przechowywania miękną. Paulared najlepiej sprawdza się do jedzenia na surowo.

Koksa pomarańczowa

Jabłoń Koksa pomarańczowa to dawna odmiana deserowa pochodząca z Anglii. Ma ona owoce o charakterystycznym smaku przypominającym gruszkę i niektórzy ludzie uważają je za bardzo smaczne. Jabłka te można spożywać jako świeże, niemniej jednak świetnie sprawdzają się też w przetworach. Jej owoce dojrzewają na przełomie września i października. Drzewo zaś często owocuje naprzemiennie. Jabłka te mają średnią wielkość i są kuliste oraz lekko spłaszczone. Skórka ich ma kolor zielonkawożółty, a przy tym często jest ordzawiona i posiada marmurkowy, czerwono-pomarańczowy rumieniec. Miąższ ich jest kremowo-żółty, aromatyczny i kruchy oraz soczysty, a w smaku słodko-winny. Jabłoń ta nie jest zbyt odporna na mróz, podatna na mączniaka i średnio wrażliwa na parcha i zarazę ogniową.

Szampion

Jabłoń Szampion jest deserową odmianą o bardzo smacznych owocach i pochodzi ona z Czech. Jej jabłka dojrzewają w drugiej połowie września i dobrze się przechowują. Jabłoń ta ma średnie lub duże owoce o kulisto-stożkowym kształcie. Ich skórka o kolorze  zielonkawożółtym jest pokryta czerwonawym, paskowanym rumieńcem. Miąższ jej owoców jest barwy kremowo-zielonej i dodatkowo jest słodki, soczysty, a także kruchy. Jej owoce najlepiej smakują, kiedy spożywa się je bezpośrednio. Można je również przerabiać. Odmiana tej jabłoni jest mało odporna na mróz oraz mało podatna na parcha i zarazę ogniową.

Odmiany jabłoni – Starking

Starking jest odmianą o małym rozmiarze, ale owocuje rokrocznie i obficie. Jej charakterystyczną cechą jest wysoka odporność na mróz oraz choroby. Zbiory rozpoczynają się w pierwszych dniach października. Owoce są o rozmiarze średnim i dużym. Jabłka tej odmiany są soczyste oraz aromatyczne o smaku banana i melona.

Podsumowanie – odmiany jabłoni

Przedstawiliśmy tylko kilkanaście odmian jabłoni. Należą one często do najpopularniejszych i smacznych owoców uprawianych w różnych krajach, a w tym również w Polsce.

Warto również wiedzieć, że w naszym kraju są ośrodki, w których opracowuje się nowe odmiany jabłek. Największe z nich to Akademia Rolnicza w Poznaniu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Do odmian jabłek polskich zaliczają się m.in.: Delicates, Cortland Wicki, Ligol, Kosztela, Szampion Reno, Perła, Wars, Sawa i Ligolina.

Zobacz też:
Rajska jabłoń – ozdobne drzewko zyskujące popularność
Kwiaty jabłoni są piękne i delikatne, kiedy można je podziwiać?