Kwiaciarnia "Dzika orchidea" Monika Szubert

Rynek Nowosolna 12, 92-703 Łódź

Kontakt

(42) 648 48 06
506-067-422

Godziny otwarcia

Pon.- Pt. 9:00-18:00
Sob.- 9:00-15:00 Ndz. - 10:00-14:00

Prozdrowotna nalewka z dzikiej róży

Prozdrowotna nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży jest nie tylko pyszna, ale także ma wiele cennych właściwości. Wszystko to dzięki dużej zawartości witamin i minerałów. Jest to nalewka przygotowana na spirytusie, dlatego należy ją spożywać w niewielkich ilościach. Dzięki temu można fantastycznie poprawić swoją kondycję. Zapraszamy zatem do lektury artykułu!

Jakie minerały i witaminy zawiera nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z dzikiej róży zawiera bardzo duże ilości witaminy C. Co więcej, występuje ona w łatwo przyswajalnej formie. Istotne jest także to, że ma ona też spore ilości witaminy B2, K i P. Stanowi ona też bardzo bogate źródło magnezu, fosforu, potasu i żelaza.

Jakie są właściwości nalewki z dzikiej róży?

Nalewka z dzikiej róży bardzo dobrze wpływa na cały organizm. Dzięki obecności witaminy C poprawia odporność całego organizmu. Dlatego polecana jest przy przeziębieniach. Warto po nią też sięgać przy problemach z układem pokarmowym. Wynika to z tego, że nalewka z dzikiej róży bardzo szybko poprawia pracę tego układu. Owoce także pozytywnie wpływają na naczynia włosowate. Nalewka z dzikiej róży obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i ma działanie przeciwzapalne. Trzeba pamiętać jednak o tym, aby spożywać ją w ograniczonych ilościach, ponieważ zawiera ona alkohol.

Jakie owoce nadają się do przygotowania nalewki z dzikiej róży?

Do przygotowania prozdrowotnej nalewki z dzikiej róży wykorzystuje się zarówno owoce, jak i płatki kwiatów. Oczywiście zbiór powinien pochodzić z krzewów, które ulokowane są z daleka od drogi. Warto wykorzystać te, które w lesie lub zaroślach na polu i oczywiście z własnego .

Prozdrowotna nalewka z dzikiej róży

Co warto wiedzieć na temat owoców z dzikiej róży?

Owoce z dzikiej róży mają owalny, wydłużony kształt. Co więcej, mają purpurową i bardzo ciemną skórkę. Dojrzewanie odbywa się na przełomie lipca i sierpnia. Jest to zatem okres, w którym powinno się zbierać owoce dzikiej róży. To ważne, ponieważ wtedy właśnie nalewka smakuje wyjątkowo dobrze. Zatem owoce zbiera się przed przymrozkami. Do nalewki wykorzystuje się też . W zależności od odmiany pojawiają się one na krzewie od maja do lipca. Trzeba także zdawać sobie sprawę, że utrzymują się one wyłącznie przez kilka tygodni. 

Jak zrobić nalewkę z dzikiej róży, aby była naprawdę wyjątkowa? Przepis na nalewkę z dzikiej róży

Owoce dzikiej róży należy przemrozić. Po zebraniu owoce się myje i nakłuwa. Jest to sposób, który pozwala odprowadzić nadmiar soku. Na kilogram owoców potrzeba około 0,75 l spirytusu i 0,5 l wódki. Taka nalewka będzie mocna, jednak pije się ją degustacyjnie i od czasu do czasu. Owoce zalewamy spirytusem i dodaje się do środka kilka goździków. Świetne walory smakowe zapewnią także suszone rumianku. Później taka mikstura nadaje się do leżakowania na 4 do 6 tygodni. Potrzebny jest też zabieg polegający na mocnym wstrząsaniu słojem. Gdy sok się przecedzi, dodaje się do niego miód wymieszany z ciepłą wodą, a także wódkę.

Gdzie nalewka z dzikiej róży powinna leżakować, aby zapewnić najlepszy smak i cenne właściwości?

Miejsce przeznaczone do leżakowania nalewki z dzikiej róży powinno być chłodne przez minimum dwa miesiące. W takiej wersji jest to świetny trunek na przeziębienie. Sprawdzi się też na choroby wirusowe. Taka nalewka w okresie jesiennym doskonale wzmocni układ odpornościowy.

Prozdrowotna nalewka z dzikiej róży

Jak wykonać nalewkę z płatków kwiatów dzikiej róży? Nalewka z dzikiej róży — jak ją zrobić?

Można także zrobić świetną nalewkę z płatków dzikiej róży. Kwiaty powinny być zebrane w maju i dokładnie umyte. Należy też oderwać białą końcówkę płatków, ponieważ ona może dodawać goryczki. Do przygotowania dobrej nalewki z dzikiej róży potrzeba około 600 płatków. Surowiec trzeba porwać na niewielkie kawałki, a następnie smażyć jak konfiturę przez około 30 minut. Wszystko należy przełożyć do dużego słoja i dodać do tego soku z cytryny, a także pół litra wódki. Dzięki temu nalewka będzie bardziej klarowna po upływie okresu leżakowania, czyli około 3 miesięcy. Później taką nalewkę trzeba dobrze przecedzić. Gdy wszystko będzie zrobione, tak jak należy, nalewka będzie miała delikatny, ale wyraźnie różowy kolor. Trunek trzeba przelać do właściwych butelek. Istotne jest też to, aby taka nalewka leżakowała jeszcze przez około miesiąc.

Nalewka z dzikiej róży na wódce nie jest trudna do zrobienia, a jedyne co trzeba w tym przypadku uwzględnić to cierpliwość. Jest ona nie tylko pyszna, ale także ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, dlatego wspiera odporność organizmu. Warto ja spożywać w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia. Ma wiele antyoksydantów, które podejmują skuteczną walkę z wolnymi rodnikami. Nie należy oczywiście przesadzać z dawkowaniem nalewki z dzikiej róży, ponieważ zawiera ona alkohol. Jednakże od czasu do czasu jest to świetne rozwiązanie. Sprawdzi się na niespodziewane wizyty gości i od święta. Nalewka z dzikiej róży to prawdziwy rarytas i bomba witaminowa. Co więcej, pod względem smaku także potrafi zauroczyć, ponieważ ma wiele cennych aromatów zapachowych, które potrafią wspaniale pobudzać kubki smakowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *